You are missing some Flash content that should appear here! Perhaps your browser cannot display it, or maybe it did not initialise correctly.

A mikrofinanszírozás általában

A szegények bankügyleteként is emlegetett klasszikus mikrofinanszírozás a hitelezés egyik meglepően egyszerű megközelítése, amely világszerte sikeresnek bizonyul abban, hogy az igen szegény embereket képessé tegye a nehéz helyzetükből való kivezető út megtalálására. A mikrofinanszírozás ezeknek az embereknek kínál olyan alapvető pénzügyi szolgáltatásokat, mint a hitelek, különböző megtakarítási lehetőségek és pénzátutalási szolgáltatások vagy mikrobiztosítás.

 

Hagyományos ismeretekre és vállalkozói ösztönökre támaszkodva, sok szerény körülmények között élő ember, köztük sok nő, kis kölcsönöket és egyéb mikrofinanszírozási szolgáltatásokat, valamint a helyi mikrofinanszírozási intézmények (MFI) támogatását használja arra, hogy létrehozza, fenntartsa, és fejlessze kicsiny, önfenntartás céljából beindított vállalkozását. Egy MFI, tágan meghatározva, bármely olyan szervezet -hitelszövetkezet, kisebb ügyfelek fele is nyitott kereskedelmi bank,  pénzügyi nem kormányzati szervezet - amely szegények számára kínál pénzügyi szolgáltatásokat.

 

A harmadik világ országaiban kínált mikrohitel meghatározó kritériumai közé tartozik: a méret - hitelek igen kis összegekből állnak;a felhasználók - ún. mikrovállalkozók és alacsony jövedelmű háztartások; kis csoportok - 5-8 fős  csoportok (akik egymás hiteléért garantálnak); rövid időtartam - fejletlen országokban a hitel visszafizetésének időtartama 4-6 hónap között mozog; gyakori törlesztés - heti részletek fizetése; a pénzalapok - bevételi forrás teremtésére és vállalati fejlődésre valamint közösségfejlesztésre való felhasználása;A mikrohitelezési folyamat legtöbb feltétele rugalmas és könnyen érthető, éppen ezért alkalmas arra, hogy a helyi közösség könnyen megértsék őket.

 

A Romániában működő mikrofinanszírozás fogalma egybeesik a klasszikus mikrofinanszírozáséval: az ezzel foglalkozó intézmények kis hiteleket valamint egyéb pénzügyi szolgáltatásokat ajánlanak    a kis- illetve mikrovállalkozóknak, anyagi szükségleteik csökkentése, új munkahelyek létrehozása valamint új üzleti ötletek támogatása céljából. A mikrohitel iránti kereslet a román pénzügyi piacon jelentős, az itteni mikrofinanszírozás azonban néhány pontban eltér a harmadvilági, szegényebb országokban alkalmazott klasszikus mikrofinanszírozástól.

 

A Romániában levő magasabb életszínvonal miatt, az itt ajánlott hitelek összege jóval magasabb, mint a fejlődő országokban és a hitelezési feltételek is különböznek: törlesztési időszak jelentősen hosszabb, a pézügyi intézmények már anyagi garanciát is igényelnek (a csoportos garancia használata egyre ritkább), a klienset viszont kevésbé gyakran ellenőrzik.Ezen kívül még két lényeges különbség fedezhető fel; elsősorban a tény, hogy a harmadvilág országaiban alkalmazott alapvető hitelezési módszert, a csoport-hitelezést egyébb pénzügyi termékek is kiegészítik, másodsorban pedig, míg a szegényebb országokban több mint 80%-a az ügyfelek nő, Romániában ez az érték csupán 43% körül mozog.

Több mint:

18.240

kihelyezett hitel

289.947.770 RON

kihelyezett összeg

22.815

fenntartott munkahely

You are missing some Flash content that should appear here! Perhaps your browser cannot display it, or maybe it did not initialise correctly.