You are missing some Flash content that should appear here! Perhaps your browser cannot display it, or maybe it did not initialise correctly.

Történeti áttekintés

Az Opportunity Microcredit Románia egyike az országban elsőként létrejövő mikrohitelezési intézményeknek; tagja az Opportunity International Network, nemzetközi mikrofinanszírozási csoportnak és partnere az USA-beli Opportunity International mikrofinanszírozási szervezetnek.

 

Az Opportunity International Network küldetése, hogy a világ külömböző régióiban elhelyezkedő partnereit olyan pénzalapokkal támogassa, melyek segítségével érvényesíthető és teljesíthető a szervezet globális missziója, vagyis a hátrányos gazdasági helyzetű egyének és csoportok, közösségek és régiók támogatása, gazdasági fellendítése. Ettől a célkitűzéstől vezérelve Románia gazdasági szerkezetében is körvonalazódott egy új tevékenység, a mikrofinanszírozás.

 

Az Opportunity Microcredit Románia története 1995-re nyúlik vissza, amikor Marosvásárhelyen létrejött egy non-profit szervezet, Forrás Alapítvány név allatt. Az alapítvány kölcsönök kihelyezésével és külömböző szociális programok működtetésével foglalkozott, melyekkel a térség kis- és mikrovállalkozóit kívánta támogatni, azok fejlődése és új munkahelyek létrehozása érdekében. A mikrofinanszírozási tevékenység hamar megtalálta helyét az akkori gazdasági-pénzügyi környezetben hisz megannyi vállalkozó kereste a megfelelő finanszírózási formát vállalkozása gyarapítása, fejlesztése céljából.

 

Egyre nagyobbá vált a mikrofinanszírozási szolgáltatás iránti kereslet, ezért az alapítvány a következő időszakban igyekezett megtalálni azt a megfelelő jogi formát mely felhatalmazta arra, hogy hiteleket folyosíthasson a vállalkozók felé, hiszen a 90-es években csak a kereskedelmi bankok és a hitelszövetkezetek tehették ezt. Így történt, hogy 2000 decemberében az Opportunity International és a Forrás Alapítvány bejegyzett egy Kft.-t Opportunity Microcredit Románia névvel azzal a céllal, hogy maradéktalanul megfeleljen az akkor érvényben lévő jogszabályoknak és, hogy az Opportunity International és más szervezetek befektetéseit hatékonyabban tudja kihelyezni. Majd 2005 júliusában egy újabb alaptőkeemelést követően, az intézmény mikrofinanszírozási részvénytársasággá alakult. 2007 márciusában, egy újabb változás elé nézve a szervezet vezetősége kérést tett le a Román Nemzeti Bankhoz, hogy átalakulhassanak nembanki pénzügyi intézménnyé. Az új jogi státuszt az év júniusában sikerült is megszerezni, amit követően 2008 első negyedévében az Opportunity Microcredit Romániát hivatalosan is bejegyezte a Román Nemzeti Bank, a nembanki pénzügyi intézetek hivatalos nyilvántartásába.

Több mint:

18.240

kihelyezett hitel

289.947.770 RON

kihelyezett összeg

22.815

fenntartott munkahely

You are missing some Flash content that should appear here! Perhaps your browser cannot display it, or maybe it did not initialise correctly.